Analbrusere bliver lovpligtige i Danmark

Analbrusere bliver lovpligtige i Danmark – på alle toiletter

 

Du kender dem sikkert fra dine rejser i det store udland: Bruseren ved siden af toilettet, som du bruger til at skylle efter med, fordi kloaknettet ikke er gearet til intens brug af toiletpapir. Ny lov bestemmer, at alle danske toiletter skal have en analbruser. Begrundelsen er hygiejne.

Mens lokal- og regionspolitikerne sloges om folkets gunst, vedtog Folketinget en ny lov, der skal forbedre den danske analhygiejne. Som konsekvens af denne lov skal alle danske toiletter være udstyret med en analbruser senest 31. juni 2019. Det gælder både dit toilet og toiletter på offentlige steder som togstationer, storcentre og lignende.

Global undersøgelse gjorde udslaget

Adskillige partier i Folketinget har i flere år arbejdet for at analbrusere blev lovpligtige i Danmark. Det er dog først nu, hvor en stor, global undersøgelse er blevet offentliggjort, at man har kunnet sikre flertal for loven. I Danmark var det Analhygiejnisk Institut på Københavns Universitet, der stod for at indsamle resultater for danske toiletbrugere.

Undersøgelsen viste, at danskeres analhygiejne er 43 % dårligere end i lande, hvor der allerede bruges analbrusere. Lignende resultater gjorde sig gældende for Sverige, Norge og en række andre lande, hvor der traditionelt bruges store mængder toiletpapir.

Toiletpapirbranchen: Fake News

Hos Brancheforeningen for Toiletpapirproducenter er man skuffede over den nye lov. Kommunikationschef for brancheforeningen, Bruno Bæhrens, udtaler: “Undersøgelsen er fake news. Det er en konspiration mellem VVS’ere og analbruserproducenterne. Levealderen i de toiletpapirsforbrugende lande er typisk højere end i de lande, hvor analbruserne er udbredte. Så nogen har drukket lidt for meget af natpotten, når de kan vedtage sådan noget L***!”

Lov giver travlhed og flere i arbejde

Hos Tekniq, arbejdsgiverforeningen for installationsarbejde, er man anderledes positive over for den nye lov. Souschef Tora Leth mener, at den nye lov vil give en ekstra omsætning til foreningens medlemmer på et sted mellem 2,3 og 4,2 mia. kroner og at det vil give cirka 5.000 nye arbejdspladser. Samtidig glæder Tora Leth sig over, at arbejdsløn til installation af analbruserne kan trækkes fra i skat.

Blandet modtagelse

Da Tidens Nyheder spurgte en række danskere om deres meninger til de lovpligtige analbrusere, tegnede der sig ikke noget entydigt billede af, hvad danskerne synes om dette nye tiltag. Blandt tilhængerene af analbruserne var der dog en overvægt af danskere, der havde personlige erfaringer med disse brusere.

Der er lignende tiltag på vej i de øvrige nordiske lande. I Sverige forventes Riksdagen at vedtage en lignende lov inden jul. Det samme gør sig gældende i Stortinget i Norge.

Subscribe to our mailing list

* indicates required E-mail * Navn

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*