DSB indfører nul-tolerance overfor rygere (foto: Freeimages/gokoroko)

Esben Jensens cigaret blev slukket af en DSB-medarbejder med en skumslukker.

 

Esben Jensen fik sig i går en overraskelse, da han ignorerede en DSB-medarbejders henstilling om, at han ikke måtte ryge på perronen. DSB-medarbejderen rettede sin skumslukker mod den rygende Esben Jensen, som få sekunder senere var dækket af skum og havde en slukket cigaret i munden.

At DSB har udstyret en række “sluk-smøgen-vagter” med skumslukkere er en optrapning, som bliver implementeret henover sommeren og er en konsekvens af rygernes foragt for den nye lov.

Kommunikationskonsulent Asger Nicolaisen fra DSB fortæller til Tidens Nyheder, at der – udover skumslukkere – også kommer andre tiltag, som skal lære rygerne, at det har konsekvenser, når de ikke kan styre rygetrangen på DSBs arealer.

Sagsanlæg tages med sindsro

Esben Jensen har sagsøgt DSB for voldeligt overfald og traumatisk stress. Det tager Asger Nicolaisen fra DSB ganske roligt: “Esben Jensen fik en advarsel, som han ignorerede og besvarede med en finger. Han har derfor selv valgt en adfærd, som kræver at vores medarbejder hjælper ham med at slukke cigaretten.”

Esben Jensens udgifter til advokater betales af foreningen Fri Røg overalt, som arbejder for, at det skal være muligt at ryge hvor man vil , når man vil. De vil køre det som en principiel sag og tage den hele vejen til Højesteret og Menneskeretsdomstolen, hvis det bliver nødvendigt.

Nul-tolerance over for rygere

Hos DSB er en projektgruppe i gang med at udtænke metoder, som kan få rygere til at holde op med at ryge på DSBs område. Tidens Nyheder har fået lov til at gengive enkelte af de ideer, som overvejes. Det skal siges, at disse forslag ikke er endeligt vedtaget:

 • Udstyre DSB-ansatte med paintballpistoler, som de kan ramme rygende personer med. Disse nægtes adgang til transport
 • Køre ansigtskendelesesprogrammer på videooptagelser fra perroner og lignende. Samkøring med andre registre og sende bøder til rygende personer
 • Installere vanddyser på perroner, som udløses ved rygning. Vrede ikke-rygere vil bidrage til at holde justits

De mere vidtgående forslag fik vi desværre ikke adgang til. Tidens Nyheder blev dog bedt om at opfordre sine læsere til at komme med forslag, som kunne få rygere til at overholde rygeforbuddet. Det er hermed givet videre: Hvad foreslår du, at DSB skal gøre ved rygere, som ikke respekterer rygeforbuddet? Skriv dit forslag i en kommentar herunder.

Subscribe to our mailing list

* indicates required E-mail * Navn
Tags:

This article has 17 kommentarer

 1. Dette må da være hetz mod folk grubbe af bedste karart
  er der ikke straf for dette så må man da straffe DSB og ikke dem som ryger

 2. Jeg har ingen forslag, men jeg synes det er latterligt at rygerforbuddet på perroner er blevet vedtaget, nogen af os ryger vil gerne tænde en smøg inden vi skal i et tog, vi er nærmest ude når vi er i en perron. Hvis det var lukket område så ja kan godt forstå at der skal taget hensyn til ikke-ryger. Men helt ærligt skal vi nu også tag hensyn til ikke-ryger imens vi er uden for. Hvis de ikke kan lide røgen, jamen så kan de sætte sig et andet sted, rykke sig lidt fra røgen eller bede os pænt om at flytte os lidt fordi røgen irriterer dem. Og som sagt vi er uden for, det ikke fordi det kan lade sig gøre at der bliver for tilrøget på perronen.
  Og at DSB har forslået at bruge så voldige midler til at slukke smøgen på os, er endnu mere latterligt, bare fordi vi ryger en smøg.
  Synes det er gået alt for langt nu, slap nu af der er flere ting i Danmark der burde tages højde for og ikke en skid smøg. Den skader kun mig når jeg er udenfor, luften bliver hurtigt renset af vinden. Og vind er der nok af i Danmark, så rolig ikke-rygerne dør ikke af det.

  • du er simpelthen en af de mest hensynsløse og egoistiske personer, jeg længe har hørt fra. kan ikk tro at du seriøst mener, at andre skal flytte sig, hvis de ikke kan lide røgen. det her handler ikk om man kan lide eller ikk kan. det er sundhedsskadeligt også er vi nogen som ret simpelt ikk kan tåle røg. siden du selv har valgt at være rygere, så sys j at du samtidig burde tage ansvar for det. så hvis det skulle være helt fair så burde du selv flytte dig og smutte hen et sted, så andre ikk bliver tvunget passivrygning. også påstår du oven i købet at udendørsrygning ikk skader. men jeg kan så fortælle dig at jeg hverdag som pendler får en decideret sky af røg lige i hovedet som fx kommer fra ryger der står ved siden af, går forbi eller omvendt.også ved vi alle sammen at røg har det med at sprede sig og blive hængende i luften og inden det overhovedet når at forsvinde igen, så har man nået at indånde det meste af det. også skal man også lige huske på at det ikk kun er engang imellem, men hver evig ensete dag, så kan man selv regne ud hvor meget røg, der bliver indåndet på et år og det er vel og mærke på perron dvs udendørs, så det med at udendørs rygning ikk skader, kan du godt glemme. også kan du sagtens sige at man bare kan be rygere om at flytte sig, men jeg gider sgu ikk fortælle fremmede rygere/mennesker hver dag om de ikk vil være søde at flytte sig fordi jeg pga sygdom i halsen er røgfølsom, får hosteanfald og sværere ved at trække vejret. det er personligt og det har jeg ikk lyst til at dele med fremmede folk. det er netop b.la derfor det er blevet forbudt, så ingen bliver tvunget til passivrygning også undgår man samtidig akavede situationer, som at be folk om at flytte sig, fordi man er røgfølsom,så det er da kun retfærdigt, at rygning på perroner ikk er tilladt længere.!

 3. Det er enkelt hvis de bliver opdaget med en tændt smøg, skal de ikke “angribes” men bare fø fortalt at de skal slukke den straks ellers, hvil de få sendt sig en bøde. Så vile de hurtigt lære at slukke den og de skal også have en bøde hvis de bliver set med en tændt smøg på overvågning vidioen. At de bliver “angrebet” med skumsprøjter eller skudt med en paintball pistol er bare de dummeste man kan gøre, da jeg ville blive rasende hvis jeg blev skudt.
  Tag jer nu sammen danmark ryger er ikke dyr, men mennesker lige som os andre, og ryger i skal bare respektere at der er nogle stæder hvor i ikke skal ryge, da det kan skade andre som ikke ryger.
  Ps. Undskyld hvis det er svært at læse er ordblind og skriver på en telefon.

 4. Lis Dorthea Adolph

  Umiddelbart vil jeg også lige lufte en tanke hér og det er at selv om jeg er ryger, kan jeg godt tage hensyn.

  Jeg kan kun forholde mig til hvad jeg gør, men mener også at dette bliver til en agenda som udelukker en del af den danske befolkning på en vis som ikke er hensigtsmæssig. Jeg har respekt for de mennesker der rydder op efter rygere der ikke ved hvad en skraldespand er, men jeg bruger den til mine skodder og holder hårdt i at vi skal tage hensyn til hinanden.

  HOS DSB har jeg lige opdaget at mine rettigheder er taget fra mig og uanset hvilken årsag, er det frækt at straffe rygerne så hårdt. Hvad bliver det næste??

  At jeg får en bøde hver gang jeg tænder en smøg på gaden? Det er blevet lidt for meget og selv om jeg er en ryger der følger loven, så føler jeg stadig at jeg bliver straffet. Og det er jeg ikke ene om.

  Jeg håber at dette snart stopper, for hvis målet er at få folk til at stoppe, ved at forbyde rygning i ALLE offentlige rum, så er det jo ikke længere frihed til at selv vælge hvordan vi lever vores liv. DEMOKRATI gælder da også for rygere!

 5. Sanne jørgensen

  Ja de kan fandme bare forsøge med mig så skal jeg godt nok fortælle dem noget andet. Ryger hvis det passer mig. De kan bare prøve at sprøjte skum på mig. De får et los bagi

  • nej du kan ikke bare ryge hvor det passer dig, og tror du måske ikke der en grund til at det er blevet forbudt på perroner. for rygning udendørs kan være lige så skadelig som indendørs, jeg tror ikke at den sky af røg som man får lige op i fjæset er særlig sund, hvis du vil skade dig selv så værsgo, men hvorfor ska du ta’ andre med i købet. længe leve ryge forbud på perron, for en ting er, at rygning er skadeligt for alle, men vi er også nogen, som ikke kan tåle røg, du har for det mindste selv valgt at være ryger, andre har ikke valgt at være følsomme overfor røg, så vis dog lidt hensyn!

 6. Selfølgelig skal rygeforbud overholdes, men jeg syntes at det er forfærdeligt at I tillader øldrikning i togene, det lugter forfærdeligt og der ligger øl dåser overalt

 7. Hans Henrik Nielsen

  Hvordan vil DSB så klare en person med en E-cigaret, den kan ikke slukkes med skum eller vand… Og har DSB mon tænkt over hvordan de vil takle en medarbejder der er blevet overfaldet af en gal ryger… De er måske fritaget for syg samtale efter kort tids sygdom…. eller bliver de belønnet med et gavekort til hjemmeis… Det er efter min mening godt nok sygt at DSB skal bruge den slags midler som skum eller andet som er at sammenligne med et overfald på personer der ikke vil lade være med at ryge på DSB og banedanmark områder.

 8. Jeg håber alle ejerne af kommentarerne er klar over dette;
  https://tidensnyheder.dk/om-tidens-nyheder/

 9. Ej seriøst. At i virkelig er så dumme at i tror på det. Ha ha det er da for grineren. Skumslukker og paintball 😉

 10. Rygere skal ikke ha lov til at ryge hvor de vil. Bare fordi de båtnakker vil betale for et dårligere helbred betyderr det ikke også at vi skal nyde af det (passiv rygning) Det sku da logisk nok.

 11. Hvor herre bevares….. Ret meget mere er der vist ikke at sige om den sag…. DSB er IKKE kendt for at bakke op om deres medarbejders “angreb” på den menige borger, så mon ikke DSB fralægger sig et hvert ansvar, hvis det endelig skulle komme til doms….. ? Nu skal vi jo alle huske på, at DSB medarbejder ikke er lovens lange arm, men blot ansatte uniform 🙂 Skøn dag til alle

 12. Hvad blev der af det med ligestilling???
  Tror jeg vil købe en paintball pistol og skyde igen

 13. Ville så gerne have set episoden. Så kan i f..king lære det rygere!
  Lad vær og spild MINE skattekroner på at behandle JERES rygerlunger, KOL, hjertesvigt og kræft.

 14. Skal vi også yde den samme behandling mod dem når man næsten hver dag står og venter på toget fordi at de er forsinket, hvis vi skal overholde vores skal de også, vil gerne se den DSB medarbejde som vil prøve at slukke min smøg i det land jeg betaler skat i. Kommer ikke til at ske. Skum slukker mod peberspray,

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*