DSB vil tjene mange penge på skodpanten

DSB vil tjene mange penge på skodpanten

 

For de fleste danskere er det en selvfølge, at returnere brugte øl- og vandflasker/dåser. Det skyldes det danske pantsystem, der har eksisteret siden 1942. Pantordningen udvides nu til også at gælde cigaretskodder. Begrundelsen er, at det skal gøre attraktivt at returnere sine skodder i stedet for at smide dem på gaden.

Den nytiltrådte miljøminister, Eva Kjer Hansen, har netop fået flertal for denne ordning, der forventes at spare stat, amt og kommune for et trecifret millionbeløb i udgifter til at samle skodder op.

Eva Kjer Hansen udtaler i den forbindelse: “Det er mig en stor fornøjelse at kunne præsentere denne løsning. Den vil ikke kun spare de forskellige kasser, men også spare miljøet for negativ påvirkning. Det tager et til fem år at nedbryde et cigaretskod. Det er ren win-win”.

Et cigaretskod – en krone i pant

Ifølge udregninger, som Københavns Kommune har lavet, koster det to kroner at samle et smidt cigaretskod op. Skodpanten, som ordningen er døbt, betyder, at alle cigaretter i Danmark pålægges pant på 1 krone, som returneres, når man indleverer det i en skodautomat, der vil blive stillet op ved siden af flaskeautomater i danske supermarkeder.

Kun danske skodder?

I forbindelse med forhandlingerne ønskede DF at vide, om det kun var danske skod, der ville udløse betaling i skodautomaterne. Fra DFs side ønskede man, at ordningen kun gjaldt danske skod. Og at man skulle male Dannebrog på cigaretter solgt i Danmark. Af EU-hensyn er dette ikke en løsning, der kan bruges. Derfor vil alle skodder, der bliver indleveret, udløse en krone pr. stk.

Forventer “gratis” oprydning

Hos DSB, der for nyligt har indført rygeforbud på de fleste af deres arealer, forventer man at det nye tiltag vil betyde en omkostningsneutral rengøring. Indtil nu har mange rygere ignoreret dette og har yderligere bare smidt deres skodder fra sig. Derfor har DSB brugt store summer på at fjerne skodder og andet affald.

Med den nye ordning – med pant på skodder – forventer driftschef Harry Bahnsen at de indsamlede skodder vil kunne finansiere en stor del af den daglige vedligeholdelse af DSBs arealer. Selv med en halvering af den nuværende skodmængde.

De første automater er ved at blive installeret i København. Inden længe vil det også være muligt at returnere skodder via Pantstationen.

Der er tale om en forsøgsordning på 2 år. Bliver forsøget en succes, vil ordningen blive gjort permanent.

Subscribe to our mailing list

* indicates required E-mail * Navn
Tags:

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*