Lyskryds med fotofælder i Danmark leveres af AnsaldoBreda (foto: Andrew Breeden/Photoxpress)

Fra næste år har lyskurvene også indbygget fotofælde – systemet leveres af AnsaldoBreda

AnsaldoBreda, som i Danmark nok er mest kendt for sine leverancer af IC4-tog, skal nu også levere 2.500 nøglefærdige lyskryds til Danmark. AnsaldoBreda vandt ordren foran Siemens, GE Lights og Samsung Traffic Solutions. Ordren har en værdi af 235 mio. Euro. De første lyskryds forventes leveret i begyndelsen af 2013.

Det er ønsket om at spare yderligere på vedligeholdelse og at integrere “fotofælder” i de danske lyskryds, som har resulteret i de nye lyskryds. Ny teknologi betyder, at lyskrydsene bliver billigere at drive og vedligeholde.

Lyskryds har tjent sig selv hjem på 3 år

I de nye lyskryds benyttes en helt ny LED-teknologi, som bruger 35 % mindre strøm end de nuværende lyskryds med LED. Samtidig vil de enkelte lyskryds blive forsynet med fotokameraer.

Det betyder, at alle lyskryds i Danmark kan fotografere bilister, som kører for stærkt, kører over for rødt, kører uden sele, taler i mobiltelefon og lignende overtrædelser af færdselsloven. Regeringen forventer, at bøder og strømbesparelser vil sikre en tilbage betaling af milliard-investeringen i løbet af kun tre år.

Trafikminister Henrik Dam Kristensen er meget begejstret for de kommende lyskurve fra AnsaldoBreda: “Vi har endnu en gang valgt en kvalitetsløsning fra AnsaldoBreda. De nye lyskurve sikrer bedre lys i kurvene, mindre miljøbelastning, øget trafiksikkerhed og øgede indtægter til finansiering af motorvejen mellem Holstebro og Herning, som så måske kan komme med på finansloven i 2020”.

FDM er delt begejstede

Hos bilisternes kamporganisation, FDM, ved man ikke helt, hvad man skal mene om dette tiltag. FDMs administrerende direktør, Thomas Møller Thomsen, udtaler i den forbindelse: “På den ene side er det dejligt, at trafiklysene bliver nemmere at se og at de kan være med til at finansiere nye motorveje. På den anden side er der ikke noget om, hvordan man vil fange alle de lovløse cyklister og fodgængere, som vælter over for rødt og hvad ved jeg.”

Big Brother-løsning?

En række organisationer har udtrykt bekymring om, hvorvidt fotofælderne også vil blive anvendt til overvågning af danske borgere. Dette afviser Henrik Dan Kristensen på det kraftigste:”Det kommer ikke til at ske. Det bruger vi en række andre systemer til.”

Subscribe to our mailing list

* indicates required E-mail * Navn

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*