Indbyggere på danske småøer skal deporteres (foto: John Sandoy/Photoxpress)

Snart er det slut med at bo på danske småøer. De bliver omdannet til vindmølleparker

 

Den danske regering og Kommunernes Landsforening vil deportere indbyggerne fra danske småøer med færre end 500 indbyggere. De har fået nok af  de store udgifter, som er forbundet med at drive de danske småøer.

Derfor har de i fællesskab gennemført en lov, som muliggør deportation af indbyggere på danske småøer. I starten af det nye år vil indbyggerne på besked om, at de skal finde flyttekasserne frem. Det gælder i første omgang øer med færre end 500 indbyggere.

Baggrunden for dette drastiske skridt er i følge indenrigsminister Margrethe Vestager “det store 3-cifrede millionbeløb, som stat og kommune pumper i de hensygnende øer, som stille og roligt alligevel er ved at blive affolket. Disse penge kan vi sagtens finde anvendelse for andetsteds. Vi har jo en del politikere, som snart skal på pension, og det er jo ikke gratis med disse aftrædelsesordninger og ministerpensioner.”

Danske småøer omdannes til vindmølleparker

De berørte øer bliver omdannet til kæmpe vindmølleparker. Da der ikke er nogle beboere til at klage over larm og grim udsigt, er det blevet vedtaget at oprettelsen af vindmølleparkerne skal være med til at finansiere den ekspropriation, som snart går i gang. Ifølge Margrethe Vestager vil man på den måde få en mangefoldig win-win situation: Mere grøn energi, massive besparelser på de offentlige budgetter og minimere antallet af klager over vindmøller.

Øboere kan købe deres ø

I loven er der er kattelem til indbyggerne på de danske småøer. De har mulighed for at købe deres ø – til en fornuftig pris. Så de selv kommer til at eje øen. Vælger de at gøre det, fraskriver de sig retten til at modtage støtte til færgedrift og øvrige driftsomkostninger, som hidtil har været dækket af det offentlige.

Hos foreningen Danske Småøer er der ikke den store begejstring for dette. Formanden, Tue Gjerlachsen, udtaler i den forbindelse: “Det er jo helt ude i hampen! Vi bidrager til det danske samfund med stemning, sjæl og hygge. Det kan da ikke gøres op i penge! Vi vil indklage regeringen og KL for menneskeretsdomstolen.”

Afslutter dødsdans

Regeringen og KL har handlet på baggrund af et forskningsprojekt fra Aalborg Universitet, som tegnede et tydeligt billede af, at de danske småøer var igang med en dødsdans. Derfor har regeringen og KL valgt at handle resolut.

Til det siger Margrethe Vestager: “Det er som at tage et plaster af. I stedet for at nørkle med det, flår vi det af i et hug. Det vil gøre ondt, men så er det overstået!”

Ifølge planen vil øboerne få tilbudt boliger i forskellige sociale boligbyggerier i den kommune, som de tilhører.

 

Subscribe to our mailing list

* indicates required E-mail * Navn

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*